KALASET!

 
Arrangeras av Åland Grönskar och nätverket bärkraft.ax. Här möts våra visioner - "Öka försäljningen av lokala produkter och visa på livet på landet" och ”Alla kan blomstra i ett bärkraftigt samhälle på fredens öar”. Vi samarbetar även med 4H och Ålands veterantraktorklubb.

26 maj, kl 17-20 på Ålands Landsbygdscentrum

 

SCHNIPPELDISCO

Och vad är det då, undrar du nu? Jo ett schnippeldisco är ett socialt, spralligt, sjudande och smarrigt matlagningskalas där alla glada amatörer som vill delta får hjälp av etablerade kockar för att koka en härlig soppa på råvaror som annars hade blivit matsvinn. Peppi Pirat dyker upp och vill dansa med alla barn och det finns plastknivar så att också små kockar kan hacka. För musiken står DJ Perni och för upplägget en hoper medaktörer i nätverket bärkraft.ax. Välkommen på Ålands första matsvinns-cook-a-long! (Schnippel = hacka på tyska)

Arr: Skördefestens Vänner rf tillsammans med aktörer från Bärkraft.ax - Ålands Natur & Miljö, Emmaus returcafé, Ålands Marthadistrikt, Ålands Vatten, Ålands Gymnasium, Mariehamns Stad, NIPÅ, Visit Åland.
 

plantera

För att fira premiären för Åland Grönskar planterar Ålands Hushållningssällskap under högtidliga former ett äppelträd på landsbygdscentrum. Precis som Åland Grönskar ska trädet växa och bära frukt i framtiden. Samtidigt tipsar Hushållningssällskapet om hur man planterar och tar hand om sina äppelträd hemma i trädgården.

På 4H-gården får alla besökare sätta sitt eget solrosfrö vid en solig södervägg. Lagom till Skördefesten ska de sedan blomma som allra vackrast!

 

VÅRENS PRIMÖRER

Vårens allra första godsaker står i en klass för sig och ännu godare smakar de när vi har väntat på de närodlade. Mikael Lundell har tagit nypotatis och krispiga rädisor med från Simskäla. Och om vårsolen har lyst över Ämnäs kommer också jordgubbs-Harry Söderberg med årets första jordgubbar!

ät gott

Kalasen ordnas vid middagstid, så kom för all del oäten! Förutom soppan från schnippeldiscot finns bland annat Backmans Smakverk på plats med sin himmelskt goda porchetta i bröd och Smakbyn serverar åländsk sparris på eget vis. Veterantraktorklubben har med sig både traktorer och korv med bröd och på 4H-gården finns kaffe med rabarberkaka.

 

klappa smådjur

4H-gården håller vårfest för alla medlemmar och öppet hus för alla andra. Här finns rara smådjur att gosa med och roliga aktiviteter för hela familjen.

 

bärkraft.ax

Medaktörerna i nätverket bärkraft.ax vill inspirera och visa upp hållbara aktiviteter. Arbetet för ett hållbart Åland sker nu, inte i framtiden!

  • Hur är läget med ängsnätfjärilen egentligen? Kan arbetet med Ålands hållbara livsmedelsstrategi rädda den sårbara fjäril som är så beroende av betade ängar. Ängsnätfjärilen är en äkta ålänning – idag lever alla Finlands ängsnätfjärilar just här! Ålands Producentförbund och Landsbygdsutvecklingen berättar mer om fjärilen tillsammans med Helsingfors Universitet.

  • Ålands Marthadistrikt utnämner Årets hållbara kock - en hedervärd titel för matlagare i kommunal verksamhet.
  • Mariehamns stad bjuder på tips och recept som hjälper dig att minska matsvinnet.
  • Kalaset är Ålands första KRANmärkta evenemang – utnämnt av Ålands vatten
 

INVIGNING 18.00

 
ALLA KAN BLOMSTRA
I ETT BÄRKRAFTIGT SAMHÄLLE
PÅ FREDENS ÖAR

Invigning 18.00.


Välkommen till Ålands Landsbygdscentrum och fira in våren med oss!

 

Hitta hit 60.179376, 19.984233