
En vårkärleksaffär för ålänningar och besökare!
2 maj, 2023
Anmäl dig som Utflyktsmål, Plåpp Åpp eller Försäljare 2024
27 november, 2023

36. Boka in dig på en guidad tur i odlingarna
Ålands Trädgårdshalls odlare bjuder in till guidade turer på sina egna gårdar. Njut av vårens blomning, lär dig om varför ljusa vårnätter och krispig vårluft gör den åländska sparrisen så god eller om energianvändning i växthus.
VAR Guidningarna sker på nio olika gårdar runt om på Åland. Information om varje guidning finns här längre ner på sidan.
TID 45-90 minuter.
PRIS Guidningarna är helt kostnadsfria
BOKNING Under informationen om varje odlare här nedan bokar du din plats. Varje odlare genomför en guidning för 20 personer.
LÖRDAG
Lördag kl.10
a. Oscar Sandén, Åttböle gård
Åttbölevägen 389, Pålsböle
Oscar odlar bär och frukter av bästa kvalitet, samtidigt som han hela tiden jobbar för att minska både klimatavtryck och miljöpåverkan. Lär dig hur han håller både gödsel och bekämpningsmedel till ett minimum utan att skörden får lida, och om alla spännande åtgärder han planerar framöver. Boka ditt besök på Åttböle nu!
Lördag kl. 12
b. Bo-Erik Sandell, Östergård
Örnäsvägen 36, Pålsböle
Den här tiden på året är Bo-Erik i full färd med att plantera grönsaker på Östergård, 1-2 gånger i veckan. Där finns selleri, broccoli, grönkål och olika salladssorter att förundra sig över. Allt är ännu inte planterat, men det kommer Bo-Erik berätta mer om!
Lördag kl. 15
c. Virpi och Tage Karlsson, Lassas gård
Mickelsgatan 17, Gottby
Sparrisen är en av de svårare grönsakerna att odla i vårt klimat, men ack så värd besväret! Virpi och Tage berättar om utmaningarna med att odla sparris på Åland, varför den är så himla smakrik just här, och hur de håller odlingen i toppskick året ut.
Lördag kl. 14
d. Ben-Erik Daniels, Daniels Frukt
Getavägen 1227, Tjudö
Familjen Daniels har hållit på med odling i minst 11 generationer, eller sedan 1700-talet! Idag växer anorna vidare i form av moderna päron- och äppelodlingar. Ben-Erik visar hur packeriet fungerar, från skörd till kylrum, med vattenkanaler, robotar och allting som hör till.
SÖNDAG
Söndag kl. 10
e. Grace och Conny Sahlin, Snäckö Frukt
Snäckövägen 102, Geta
Genom att vara närvarande i hela processen från plantering till skörd från sortering till försäljning säkerställer Grace och Conny att Ålands trädgårdshall får en bra produkt.
Vandra med dem i den blomstrande äppelodlingen och lyssna på deras berättelser.
Söndag kl. 11
f. Pontus Grunér, Södergård i Vargata
Vårdövägen 634, Vårdö
Södergård levererar ett sprudlande utbud av grönsaker från både friland och växthus. Allt från olika sorters lökar och kål, till nypotatis och dill! Pontus berättar om den mångsidiga isbergssalladen, och bjuder på en rundtur bland växthus, dill och sockermajs!
Söndag kl. 12
g. Petra Sundin, Änglagård
Pålsbölevägen 85, Pålsböle
Bland de blomstrande äppelträden på Änglagård förklarar Petra hur de odlar sina härliga frukter med hjälp av Highland Cattle och Hereford-kor. På våren förvandlas den 16 hektar stora äppelodlingen till en lustgård som du inte får missa!
Söndag kl 13.15 avgår färjan från Sandö. Guidningen börjar kl 13:30
h. Mikael Lundell, Stormskärs växthus i Simskäla
Nyåkersvägen 35-45
Fossilfri växthusvärme i vårt klimat, kan det verkligen stämma? Mikael visar hur han pumpar värme ur havet och in i sina växthus, där han odlar vårlök, nypotatis och rädisor. Efter guidingen säljer Mikael sina produkter till dig.
Söndag kl. 13.15
i. Anna och Jan Alm, Öfvergårds
Vesterbacken 76, Tjudö
Behöver du pomologisk inspiration? Följ med odlarduon Anna och Jan på guidad tur genom de fyra årstiderna inom äppelodlarkonsten, och raka vägen in i hjärtats lust! Lär dig om hela kretsloppet, från beskärningen i januari till sorteringen i december.
Ålands Trädgårdshall ägs av 100 odlare och levererar högkvalitativ frukt, grönsaker och rotsaker som sedan blir till sund och god mat via butiker i hela landet. Råvarorna är den samlade skörden från livskraftiga åländska jordbruk som sjuder av verksamhet. På sina egna gårdar kommer odlarna själva att guida besökare och bidra med sin stora kunskap och expertis om jordmån, klimat och optimala grödor.