Information

Skördefesten på Åland är ett starkt evenemang och varumärke med gott rykte både lokalt och i våra närregioner. Ett naturligt steg i utvecklingen är att skapa ett evenemang på våren för att lyfta säsongens primörer och aktiviteter. Åland har mycket att erbjuda även den här årstiden.

Under hösten 2015 beviljades Skördefestens Vänner r.f. pengar till en förprojektering för ett sådant här evenemang och nu blir det verklighet. Projektledare för Åland Grönskar är Anita Lundin.

Åland Grönskar är en fantastisk möjlighet för dig som producent att möta dina konsumenter. Du träffar nya kunder, samarbetspartners och det är ett utmärkt tillfälle att testa nya produkter och aktiviteter. Tillsammans skapar vi en unik helhet och marknadsför hela Åland under samma tak för att öka försäljningen av lokala produkter under hela året! Upplägget kan liknas vid Skördefestens, men här vill vi lyfta vårens läckerheter - äppelblom, primörer och våra nyfödda djur. Tillsammans gör vi Åland Grönskar till en fest som lockar mängder av besökare, precis som Skördefesten.

NÄR

25-27 maj, 2018. Evenemanget bjuder på vårfest under tre dagar, med invigning fredag kväll.

DELTAGARKATEGORIER

Vi samlar alla deltagare förutom Plåpp Åpp under rubriken Grönskande Öppettider. Plåpp Åpp är en egen kategori.
Nytt för Åland Grönskar är bokningsbara bussturer, se mer information längre ner.

Precis som Skördefesten välkomnar Åland Grönskar enskilda försäljare att delta. Allt som säljs på evenemanget ska vara producerat eller förädlat på Åland.

FÖRSLAG PÅ AKTIVITETER:

- Äppelblomsvandring.
- Klappa lamm, gosa med kattungar, mata kalvar, se små söta kycklingar.
- Försäljning av sticklingar och plantor.
- Sparris på tallriken - smaka på våren!
- Öppen trädgård - visa upp och inspirera.
- Var med under sådden - skörda till Skördefesten - återkoppling!
- Säsongsstart för sommarcaféer.
- Potatissättning.
- Ko-safari, lamm-safari, lövängs-safari.

Var kreativ - hur kan du visa upp din verksamhet på våren?

ÖPPETTIDER

Fredag - Söndag 11-18, söndag frivillig.
Plåpp Åpp: Valfri öppettid (max 3 h totalt under hela evenemanget).

ANMÄLAN

Senast 16:e januari 2018.
Anmälan för försäljare är öppen till 30 april 2018.
Länk till anmälan.

DELTAGARAVGIFTER

Deltagare 250 euro
Plåpp Åpp 50 euro

Faktura på medlemsavgiften i Skördefestens Vänner r.f. skickas ut i samband med att anmälan stängs. Deltagaravgiften är inklusive moms. För att delta i Åland Grönskar krävs organisationsmedlemskap i föreningen Skördefestens Vänner. Är du medlem sedan tidigare år finns du i vårt register och annars lägger vi till dig i samband med anmälan. Försäljare som vill delta i Åland Grönskar betalar endast organisationsmedlemskap i Skördefestens Vänner, alltså 50 euro. Organisationsmedlemskapet gäller för båda evenemangen - deltar du som försäljare på Åland Grönskar tillkommer alltså ingen extra kostnad för Skördefesten och tvärtom.

BOKNINGSBAR AKTIVITET

För mindre aktörer som inte kan ta emot för stora grupper samtidigt finns möjlighet att delta som en del i en bokningsbar rundtur.

Hur går det till? Åland Grönskar sätter ihop turer med de gårdar som anmält sitt intresse. Bussen avgår från Bussplan och besöker ca 3 gårdar under dagen. Beräknad tid per gård är 1 – 1,5 timme. På gården får gästen uppleva det utbud/aktivitet som gården erbjuder inramat av ett personligt värdskap. Gården sätter ett pris på aktiviteten/upplevelsen. En provision går till föreningen som i sin tur marknadsför gården/turen. Antal personer per buss anpassas efter gårdens/ gårdarnas förutsättningar.

Planerade turer:
Leka-Smaka-Odla - aktiviteter/upplevelser anpassade för barnfamiljer.
Trädgårdstur – Med inriktning på grönskande trädgårdar
Smaka på våren – en gastronomisk rundtur genom ett vårigt Åland.
Besökarna bokar turen via alandgronskar.ax. Är du intresserad av att vara med ta kontakt med projektledare Anita Lundin.

KRITERIER

För att delta i Åland Grönskar skall allt som erbjuds vara producerat/förädlat på Åland (liksom Skördefesten)! Här finns kriterier för deltagande.



Tillsammans gör vi våren till en grönskande fest
Eftersom detta är ett nytt evenemang för Åland har du säkert en del praktiska frågor om anmälan och deltagande. Kontakta mig så diskuterar vi dina frågor och funderingar.
Projektledare för Åland Grönskar, Anita Lundin, anita@skordefest.ax, 0457 343 5588