Information

Skördefesten på Åland är ett starkt evenemang och varumärke med gott rykte både lokalt och i våra närregioner. Ett naturligt steg i utvecklingen är att skapa ett evenemang på våren för att lyfta säsongens primörer och aktiviteter. Åland har mycket att erbjuda även den här årstiden.

Under hösten 2015 beviljades Skördefestens Vänner r.f. pengar till en förprojektering för ett sådant här evenemang och nu blir det verklighet. Projektledare för Åland Grönskar är Anita Lundin.

Åland Grönskar är en fantastisk möjlighet för dig som producent att möta dina konsumenter. Du träffar nya kunder, samarbetspartners och det är ett utmärkt tillfälle att testa nya produkter och aktiviteter. Tillsammans skapar vi en unik helhet och marknadsför hela Åland under samma tak för att öka försäljningen av lokala produkter under hela året! Upplägget kan liknas vid Skördefestens, men här vill vi lyfta vårens läckerheter - äppelblom, primörer och våra nyfödda djur. Tillsammans gör vi Åland Grönskar till en fest som lockar mängder av besökare, precis som Skördefesten.

NÄR

26-28 maj, 2017. Evenemanget bjuder på vårfest under två dagar, med invigning fredag kväll.

DELTAGARKATEGORIER

Samma som under Skördefesten: Öppna Gårdar, Restauranger och Plåpp Åpp.
Nytt för Åland Grönskar är bokningsbara bussturer och enskilda aktiviteter. Som restaurang kan man delta i konceptet Smakrundan. Se info längre ner i texten.

Precis som Skördefesten välkomnar Åland Grönskar enskilda försäljare att delta. Allt som säljs på evenemanget ska vara producerat eller förädlat på Åland.

FÖRSLAG PÅ AKTIVITETER:

- Äppelblomsvandring.
- Klappa lamm, gosa med kattungar, mata kalvar, se små söta kycklingar.
- Försäljning av sticklingar och plantor.
- Sparris på tallriken - smaka på våren!
- Öppen trädgård - visa upp och inspirera.
- Var med under sådden - skörda till Skördefesten - återkoppling!
- Säsongsstart för sommarcaféer.
- Potatissättning.
- Ko-safari, lamm-safari, lövängs-safari.

Var kreativ - hur kan du visa upp din verksamhet på våren?

ÖPPETTIDER

Öppen Gård Lördag 11-18 och söndag 11-18.
Restaurang: Lördag och söndag 11-18 (man får ha öppet så länge man vill).
Plåpp Åpp: Valfri öppettid (max 10 h totalt under hela evenemanget).
Obligatoriska öppettider för Gårdar och Restauranger, gäller lördag och söndag.

ANMÄLAN

Senast 15:e februari 2017.
Anmälan för försäljare är öppen till 1 april 2017.
Länk till anmälan.

DELTAGARAVGIFTER

Öppen Gård/Öppet Café 200 euro
Plåpp Åpp 100 euro
Restaurang 300 euro
Restaurang + Öppen Gård 375 euro
Bokningsbart – Provision (10% + 10%)

Faktura på medlemsavgiften i Skördefestens Vänner r.f. skickas ut i samband med att anmälan stängs. Deltagaravgiften är inklusive moms. För att delta i Åland Grönskar krävs organisationsmedlemskap i föreningen Skördefestens Vänner. Är du medlem sedan tidigare år finns du i vårt register och annars lägger vi till dig i samband med anmälan. Försäljare som vill delta i Åland Grönskar betalar endast organisationsmedlemskap i Skördefestens Vänner, alltså 50 euro. Organisationsmedlemskapet gäller för båda evenemangen - deltar du som försäljare på Åland Grönskar tillkommer alltså ingen extra kostnad för Skördefesten och tvärtom.

BOKNINGSBAR AKTIVITET

För mindre aktörer som inte kan ta emot för stora grupper samtidigt finns möjlighet att delta som en del i en bokningsbar rundtur.

Hur går det till? Åland Grönskar sätter ihop turer med de gårdar som anmält sitt intresse. Bussen avgår från Bussplan och besöker ca 3 gårdar under dagen. Beräknad tid per gård är 1 – 1,5 timme. På gården får gästen uppleva det utbud/aktivitet som gården erbjuder inramat av ett personligt värdskap. Gården sätter ett pris på aktiviteten/upplevelsen. En provision går till föreningen som i sin tur marknadsför gården/turen. Antal personer per buss anpassas efter gårdens/ gårdarnas förutsättningar.

Planerade turer:
Leka-Smaka-Odla - aktiviteter/upplevelser anpassade för barnfamiljer.
Livet på landet – allmänt hållen tur anpassad för alla åldrar.
Smaka på våren – en gastronomisk rundtur genom ett vårigt Åland.
Besökarna bokar turen via alandgronskar.ax eller visitaland.com.

Enskilda bokningar Vill du delta vid en eller flera fastslagna tider och samtidigt bestämma antal personer kan vi lägga upp dig i ett bokningssystem och du kan på så sätt vara med i evenemanget utifrån dina förutsättningar. Kostnad för att vara bokningsbar Medlem i organisationen 50 euro. Provision på 10% till Skördefestens Vänner och 10 % till bokningsfunktionen.

SMAKRUNDAN

Som restaurang kan ni erbjuda besökarna vårens utbud som mindre rätter, samtidigt som de ser vad ni som restaurang har att erbjuda. Tanken är att besökaren hinner med flera smårätter på flera restauranger under en och samma kväll. Rätterna kan som förslag märkas ut i menyn med blomman i vår logotyp. Vi lyfter konceptet i vår kommunikation. Vi har vidtalat odlarna Virpi och Tage Karlsson och hoppas via er restauranger kunna lyfta sparris och andra lokala vårprimörer på Åland.

KRITERIER

För att delta i Åland Grönskar skall allt som erbjuds skall vara producerat/förädlat på Åland (liksom Skördefesten)! Här finns kriterier för deltagande.

STARTMÖTE

Preliminärt datum: torsdagen den 20:e april 2017.

Tillsammans gör vi våren till en grönskande fest! Eftersom detta är ett nytt evenemang för Åland har du säkert en del praktiska frågor om anmälan och deltagande. Kontakta mig så diskuterar vi dina frågor och funderingar.
Projektledare för Åland Grönskar, Anita Lundin, anita@skordefest.ax, 0457 343 5588